Българо-украински пиктограми - агенция за преводи Арте.Док
🇧🇬 Службата за публикации на Европейския съюз в началото на месеца публикува практически наръчник с пиктограми на български и украински език.

Целта е наръчника да помогне на българите и украинците, пристигнали в България, да преодолеят първоначалните прегради при общуване.

Освен на български език, службата до момента е публикувала наръчника на още 23 езика!

Българската версия може да свалите в pdf формат от тук.

Другите версии, както и други публикации на европейската служба може да намерите на сайта им
 https://op.europa.eu.

След пиктограмите може да надградите знанията си, използвайки Българо-украинския разговорник, достъпен онлайн благодарение на Ротари България, за който може да научите повече тук.

Допълнителна полезна информация:
Информация за заявление за прием на деца в училище или детска градина, както и преведената му на украински версия, можете да намерите тук - 
https://artedoc.com/блог/новини/мон-прием-на-заявления-за-деца-на-бежанци-от-украйна.html
Информация и линкове към различни източници на обяви за работа за украински бежанци, можете да намерите тук - https://artedoc.com/блог/новини/обяви-за-работа-за-украински-бежанци.html

-
--

🇺🇦  На початку місяця Бюро публікацій Європейського союзу опублікувало практичний посібник із піктограмами болгарською та українською мовами.

Метою посібника – це допомогти болгарам та українцям, які прибули до Болгарії, подолати початкові перешкоди у спілкуванні.

Окрім болгарської мови, бюро опублікувало посібник ще 23 мовами!

Болгарську версію можна завантажити у форматі pdf за посиланням.

Інші версії, а також інші публікації Європейського бюро можна знайти на їхньому веб-сайті
 https://op.europa.eu.

Після піктограм ви можете покращити свої знання за допомогою болгарсько-українського розмовника, доступного онлайн завдяки Ротарі Болгарії, про який ви можете дізнатися більше за посиланням.


Додаткова корисна інформація:
Інформацію щодо заяви про прийом дітей до школи чи садочка, а також її версію українською мовою можна знайти за покликанням:  https://artedoc.com/блог/новини/мон-прием-на-заявления-за-деца-на-бежанци-от-украйна.html
Інформацію та покликання на різні джерела вакансії для українських біженців можна знайти за покликаннямhttps://artedoc.com/блог/новини/обяви-за-работа-за-украински-бежанци.html
Публикувана на 17 Май 2022 Посещения: 14
arte.doc в подрепа на образование без раници за 24ти май 2022

В нашата годишна програма за социална отговорност сме заложили през месец май да подкрепяме събития и кампании, свързани с образованието на българските деца. 

През тази година по случай Деня на българската просвета и култура 24-ти май участваме в дарителска кампания, чрез която ще подкрепим участие на български учители в организираната от „Образование без раници“ конференция за по-ефективно преподаване чрез използване на дигитализация на учебния процес.

Дарението на агенция за преводи „Арте.Док“ е в размер на 330 лв. и ще позволи на трима учители безплатно да присъстват на Годишната конференция.

Образование без раници“ е сдружение с идеална цел, което от години работи за дигитална трансформация на българските училища, като обучава учители и консултира МОН относно най-иновативните и ефективни преподавателски практики и дигитални инструменти.

Сдружението е и двигателната сила, която стои зад българската версия на
 Кан Академия, най-мащабната напълно безплатна образователна платформа в света с над 130 млн. потребители в глобален план. Така се дава шанс на всяко българско дете да учи и успее по същия начин катовръстниците му навсякъде по света.

Защо избрахме да подкрепим Годишната конференция за учители и директори?

Ние се отнасяме с изключително уважение към учителите, защото сме им поверили децата си в по-голяма част от ежедневието си и разчитаме, че те ще подготвят днешните ученици, освен със знания, и с ключови умения за личния и професионалния им живот, за да бъдат критично мислещи граждани, когато пораснат.

Задачите пред учителите са все по-предизвикателни в бързо променящия се дигитален свят. На учителите се налага бързо да се адаптират към новите реалности. На Годишната конференция те ще имат възможност да разберат как по-специално могат да постигнат това.

Затова ние от „Арте.Док“ избрахме да подкрепим образованието на българските деца и по-доброто им бъдеще чрез обучение на техните учители.

Как можете да се включите и вие?

Целта на дарителската кампания е да се съберат средства, които да позволят на максимален брой учители и директори да участват в конференцията.

Начините за дарение са:
 • по банкова сметка: IBAN: BG80RZBB91551006639897, BIC: RZBBBGSF („Образование без раници“);
 • Epay; PayPal; EasyPay: на касите с КИН: 1376288282.

За контакти:

Ако имате нужда от разяснения или въпроси, свържете се с г-жа Розалина Лъскова, изпълнителен директор на „Образование без раници“, на тел. 0885 226 012 или имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Публикувана на 09 Май 2022 Посещения: 60
Щастливи сме, че за деня на труда Арте.Док организира тиймбилдинг, защото вярваме, че успехът се постига заедно със съмишленици.

"В света на бизнеса важните неща не се правят от един човек. Те са направени от група хора." Стив Джобс.

🎉 Затова от 29.04 до 02.05 Арте.Док ще празнува!
На 29.04.2022 г. (петък) с клиенти ще работи само офис Витошка.
А на 02.05.2022 г. (понеделник) офисите ни няма да работят.

На линия ще сме за вас отново на 03.05 (вторник), заредени с енергия и готовност за съвместна работа!

Тиймбилдинг 2022 Арте.Док
Публикувана на 20 Април 2022 Посещения: 63
Работно време Великден преводи Арете.Док
Публикувана на 15 Април 2022 Посещения: 60
Българо-украински разговорник - Ротари България - Арте.Док
🇧🇬 Благодарение на хуманитарната организация Ротари България, вече е достъпен онлайн български-украински разговорник, свободен за използване от всички български и украински граждани.

Ротари България, от началото на войната, организира различни инициативи, с които да помогне на украинските бежанци пристигащи в България.

Разговорникът можете да намерите тук -> https://www.dropbox.com/s/u48er08no40m6jk/РОЗМОВНИК.pdf?dl=0, като целта е употребата му да не е с комерсиални цели.

Друга полезна информация за украинските бежанци, може да бъде намерена тук: 
- за заявление за прием в детска градина и в училище на деца на бежанци от Украйна - https://artedoc.com/блог/новини/мон-прием-на-заявления-за-деца-на-бежанци-от-украйна.html
- за източници на обяви за работа за улеснение на украински бежанци - https://artedoc.com/блог/новини/обяви-за-работа-за-украински-бежанци.html

--------

🇺🇦 Завдяки гуманітарній організації Ротарі Болгарія болгарсько-український розмовний вже доступний онлайн і є безкоштовним для користування для всіх громадян Болгарії та України.

З початку війни Ротарі Болгарія організувала різноманітні ініціативи, щоб допомогти українським біженцям, які прибувають до Болгарії.

Розмовник можна знайти за посиланням -> https://www.dropbox.com/s/u48er08no40m6jk/РОЗМОВНИК.pdf?dl=0 - мета ініціативи - не використовуати його у комерційних цілях.

Іншу корисну інформацію про українських біженців можна знайти за посиланням:
- заяви на зарахування дітей біженців з України до дитячих садків і шкіл - https://artedoc.com/блог/новини/мон-прием-на-заявления-за-деца-на-бежанци-от-украйна.html
- інформацію про декілька ресурсів для пошуку актуальних вакансій - https://artedoc.com/блог/новини/обяви-за-работа-за-украински-бежанци.html
Публикувана на 04 Април 2022 Посещения: 112
На 24.03.2022 г. „АРТЕ.ДОК“ ЕООД подписа Договор за БФП № BG16RFOP002-2.089-2800-C01 по процедура “Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Главна цел на проекта: Осигуряването на оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Обща стойност на проекта: 50 000 лв., от които 42 500.00 лв. европейско и 7 500.00 лв.

национално съфинансиране.
Начало: 24.03.2022 г.
Край: 24.06.2022 г.

Европейски съюзОПИК
Публикувана на 17 Март 2022 Посещения: 5
Информация с обяви за работа за украински бежанци arte.doc
🇧🇬 От началото на войната в Украйна, повече от 70 000 бежанци са стигнали българската граница. 80% от бежанците, останали у нас, са заявили на границата, че искат да работят в България.

От тази седмица се публикува и закон, който позволява на украинските бежанци веднага да започнат работа, без да са затруднени от дълги административни процедури за получаване на разрешително.

Предоставяме информация за няколко източника на обяви за работа за улеснение на украински бежанци:
 1. Единен информационен портал ukraine.gov.bg– порталът e създаден от българското правителство. Днес в него се предлагат десетки обяви за работа, като само за последното денонощие са пуснати 80 обяви от множество работодатели. След публикуване от работодател, обявите се превеждат на български, английски, украински и руски език. https://ukraine.gov.bg/job-dashboard/
 2. СУОБ „Мати Украйна“Сдружението предлага съдействие за намиране на работа и работи в тясно сътрудничество с Посолство на Украйна в България.
 3. Порталът www.jobs.bg добави нова категория – „С бежански статус“. В нея се намират всички обяви за работа, за които могат да кандидатстват украински граждани. Обявите са на български или английски език, в зависимост от публикацията на работодателя.
 4. Сайтът www.jobtiger.bg също е добавил нов филтър, с наименование „Подходящи за бежанци“. По този начин работодателите могат да маркират обявата за работа, подходяща за украински граждани, търсещи работа на територията на България.

Ако сте украинец, в търсене на работа в страната ни, в посочените линковете ще намерите публикувани обяви и възможности за работа.

Ако сте български гражданин и искате да помогнете, предоставяйки работна позиция за украински бежанец, може да го направите като попълните формуляр на:

За да могат украинските граждани да започнат работа, обаче, децата им трябва да имат осигурена детска градина или да ходят на училище.
Както информирахме, от 04.03.2022 г. МОН публикува заявлението за записване на дете в детска градина или училище. Повече за заявлението, както и преводът му на украински можете да намерите тук.

Ако имате нужда от съдействие за превод на вашите документи за бежански статут от украински на български език, свържете се с нас на имейл:
 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. 
С наши сътрудници-доброволци, ние помагаме за безплатни преводи за украински граждани.

--------

🇺🇦 З початку війни в Україні понад 70 000 біженців перетнули кордон Болгарії. 80% біженців, які залишилися в нашій країні, на кордоні заявили, що хочуть працювати в Болгарії.

Цього тижня також був оприлюднений закон, який дозволяє українським біженцям отримувати роботу одразу, без проходження тривалих адміністративних процедур для отримання дозволу.

Щоб допомогти українським біженцям, пропонуємо інформацію про декілька ресурсів для пошуку актуальних вакансій:
 1. Єдиний інформаційний портал ukraine.gov.bg, створений урядом Болгарії. Сьогодні на ньому розміщено десятки вакансій – лише за останні 24 години роботодавці розмістили 80 вакансій. Після публікації роботодавцем оголошення перекладають болгарською, англійською, українською та російською мовами. https://ukraine.gov.bg/job-dashboard/
 2. СУОБ «Мати Україна» - Асоціація пропонує допомогу під час пошуку роботи та працює в тісній співпраці з Посольством України в Болгарії.
 3. На порталі www.jobs.bg додано нову категорію – «Статус біженця» („С бежански статус“). Вона містить усі оголошення про вакансії, на які можуть претендувати громадяни України. Оголошення роботодавці публікують болгарською або англійською мовами.
 4. Сайт www.jobtiger.bg також додав новий фільтр під назвою «Підходить для біженців» („Подходящи за бежанци“). Так роботодавці можуть позначити вакансії, що підходять для громадян України, які шукають роботу в Болгарії.

Якщо Ви українець і шукаєте роботу в нашій країні, за вказаними посиланнями знайдете опубліковані вакансії та можливості.

Якщо Ви є громадянином Болгарії і хочете допомогти, запропонувавши роботу для українського біженця, можете зробити це через відповідну форму, розміщену за посиланнями:
Водночас зауважимо, що громадяни України, перш ніж почати працювати, мають влаштувати своїх дітей у дитячий садочок чи школу.

Нагадаємо, 04 березня 2022 р. Міністерство освіти і науки оприлюднило зразок заяви для зарахування дитини до садочка чи школи. Більше інформації про подання заяви, а також переклад заяви українською мовою можна знайти тут.

Якщо вам потрібна допомога в перекладі документів про статус біженця з української на болгарську, звертайтеся до нас за адресою:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Разом із нашими волонтерами ми безкоштовно допомагаємо громадянам України з перекладами.
Публикувана на 16 Март 2022 Посещения: 182
МОН прием на заявления за деца на бежанци от Украйна Арте.Док
🇧🇬 На 04.03.2022 г. МОН обяви, че Регионалните управления на образованието (РУО) в страната приемат заявление за прием в детска градина и в училище на деца на бежанци от Украйна. 
По този начин, процедурата ще може да бъде задействана още по време на процеса за получаване на официален правен статус, а децата ще могат да започнат да посещават учебното заведение веднага след като това се случи.

В заявлението, което е публикувано в сайта на МОН, се посочват завършен до момента клас, местоположение, майчин език, както и владеене на чужди езици и др. Министерството предлага консултации на тел.: 0800 16 111.
Попълнените заявления се подават в Регионалните управления на образованието.

За ваше улеснение сме превели заявлението на украински и можете да го намерите тук.
Ако имате нужда от съдействие за попълването на заявлението за прием, можем да ви помогнем, като се свържете с нас на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

---

🇺🇦 4 березня 2022 року Міністерство освіти і науки повідомило, що регіональні управління освіти (РУО) країни прийматимуть заяви на зарахування дітей біженців з України до дитячих садків і шкіл.
Отже, процедуру можна буде розпочати одразу після отримання офіційно-правового статусу, відтак діти зможуть почати відвідувати школу.

У заяві, яка опублікована на сайті МОН, необхідно зазначити закінчений клас, місце проживання, рідну мову, знання іноземних мов тощо. Міністерство надає консультації за тел.: 0800 16 111.
Заповнені заяви подаються до обласних управлінь освіти.

Для Вашої зручності ми переклали додаток українською мовою, і ви можете знайти його тут.
Якщо вам потрібна допомога у заповненні форми заявки, Ви можете отримати консультацію, зв’язавшись з нами за адресою
: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..Публикувана на 09 Март 2022 Посещения: 765
Picture 1 Khan Academy
Ние от агенция за преводи Арте.Док, като част от нашата социална политика, подкрепяме усилията за това 
най-мащабната безплатна образователна платформа в света - Кан Академия (над 130 млн. потребители към края на 2021 г.) да има все по-развита българска версия. 
За това се грижи сдружение “Образование без раници” - напълно независима българска организация с идеална цел, официален партньор на Khan Academy САЩ и като тях, разчитаща основно на местни дарения, спонсорства и доброволна подкрепа.

В подкрепа на тези усилия, ние от Арте.Док: 
 • Насърчаваме преводачите и редакторите, с които работим, да помагат със своя професионален приносв свободното си време на екипа на “Образование без раници” (насоки по-долу). 
 • Насърчаваме нашитеклиенти и партньори да обмислят дарениев подкрепа на работата на “Образование без раници” и мисията им за умна дигитална трансформация на българското образование и равен шанс на всяко дете да получи образование на световно ниво (повече за възможностите за дарения тук; повече за досегашните им партньори и дарители тук).
Picture 2 Khan Academy

Насоки за преводачи и редактори, желаещи да подкрепят про боно Кан Академия на български език

Ако искате да допринесете към каузата за достъп до безплатно образование на световно ниво за всяко българско дете и разполагате с поне няколко часа свободно време на седмица, включете се в екипа от про боно преводачи и редактори на “Образование без раници”. Професионалните доброволци превеждат от английски на български език образователни материали от Кан Академия. 
Picture 3 Khan AcademyВ представянето включете, че сте професионален преводач и че работите с Арте.Док, както и материали от коя област бихте желали да превеждате. Координаторите на “Образование без раници” ще се свържат с вас и ще изпратят стилови насоки за преводите в Кан Академия и пробен тест (стандартна процедура на Кан Академия поради факта, че става дума за образователни ресурси). Одобрените кандидати ще получат допълнителни инструкции за работа с платформите за превод, но накратко: субтитри на видео уроците се провеждат през Amara, а статиите и упражненията - през CrowdIn, като специално за съдържанието на Кан Академия е създаден улесняващ работата на преводачите интерфейс. 

Picture 4 Khan Academy
След като направите акаунтите си в платформите и ги споделите с координатора, ще получите покана за присъединяване към екипа на Кан Академия и ще можете да започнете да превеждате. 

От името на “Образование без раници” и от нас, Арте.Док, ви благодарим, че помагате на българското образование и равния шанс на всяко дете да получи образование на световно ниво!

Повече за Кан Академия

Това е безплатна платформа, насочена към ученици, учители, родители и хора от всички възрастови групи, които желаят (да продължат) да учат. Платформата е подходяща както за самообучение, така и за обучителен процес с преподавател. От създаването си през 2008 г. платформата служи на мисия: Безплатно образование на световно ниво за всеки, навсякъде по света.

Всяка научна област е разделена на множество конкретни теми. Обученията са под формата на статии, упражнения и видео уроци. Все по-голяма част от оригиналното съдържание на английски език
 е преведено и достъпно и на роден език - към февруари 2022 г. в българската версия ще намерите ресурси по: 
 • Математика: съдържание, подредено по българската учебна програма от 1-ви до 12-и клас, както и висша математика;
 • Точни науки: физика и астрономия (съотнесени спрямо българските програми от 7-и до 12-и клас), химия, биология и медицина, екология;
 • Информатика: компютърни науки, програмиране, “Час на кода” и др.
 • Хуманитарни науки: философия, музика, история.
 • (Преводите продължават и в следващите месеци се очаква да бъдат достъпни на български материали по икономика, финанси, история на изкуството, науки за прогимназиален етап и др.)
Една от най-важните силни страни на Кан Академия, наред с огромния набор съдържание, разработено от експерти, учители и партньорски организации, и наред с безплатния достъп за всеки, е алгоритъмът, на който се основава платформата. Той прави възможно т.нар. “учене до Майсторство”: насърчава учащия да упражнява и учи чрез препратки и насоки на база индивидуалния му напредък до 100% овладяване на уменията по даден курс/ предмет/ тема.

Повече за “Образование без раници”

Picture 1 Obrazovanie bez ranici
Мисията на организацията с идеална цел е да модернизира образованието в България. За целта:
 • Локализират на български език най-голямата безплатна образователна платформа Кан Академия;
 • Разпространяват информация за платформата и помагат на ученици и учители да я използват;
 • Обучават учители и цели училищни колективи да използват дигитални технологии по умен, ефективен и балансиран начин;
 • Работят съвместно с Министерството на образованието и науката, училища, неправителствени организации и бизнеси, имащи интерес към подобряване качеството на образованието в България.
Още информация за проектите и инициативите на “Образование без раници” тук.
Публикувана на 04 Март 2022 Посещения: 72
Честита Баба Марта от агенция за преводи Арте.Док
🔴⚪ Честита Баба Марта! Нашият екип ви пожелава да бъдете здрави, румени и вдъхновени!
Всеки клиент, посетил някой от офисите ни днес, ще получи мартеничка за здраве и късмет!
Публикувана на 01 Март 2022 Посещения: 128

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация