Нови инициативи в усилията да опазим природата

Агенция Arte.doc се присъедини към идеята за разделно събиране отпадъците, като оборудва всеки свой офис със специални съдове – кошове, надлежно обозначени с надписи, в които да се събират отпадъците по видове.

Новата инициатива на всички служители на Arte.doc е събирането и предаването на излезлите от употреба батерии, които се ползват в офисите ни и предаването им в специализирана фирма за рециклирането им.

Малки, но ефективни стъпки за опазване на природата

Във връзка с подетите от Arte.doc инициативи, с които се присъединява към идеята да се събират разделно отпадъците, Агенцията реши през месец септември да оборудва всеки свой офис със специални съдове – кошове, надлежно обозначени с надписи, в които да се събират отпадъците по видове – за пластмаса и за хартия. Отпадната хартия, от своя страна, да се разделя на: 1. такава, която може да бъде ползвана още веднъж (от обратната страна) за чернови и 2. за рециклиране.
В сезона на най-многото отпуски Arte.doc възлага на всеки от своите служители в отпуск да се превърне в „ЕКОНАБЛЮДАТЕЛ", да търси, открива и заснема незаконните депа, натрупаните неравномерно боклуци, замърсявания и други неуредици, поставящи природната среда в риск или при неблагоприятни условия. Заснетите материали ще бъдат изпратени до bTv, с което ще се отзовем на техния призив.

Еко регата чиста Струма - Мисли глобално, действай локано!

За втора поредна година Arte.doc ще подкрепи организираното от фирма Адвенчър нет от нестандартно, щуро почистване на боклуците в р. Струма с рафтинг лодки и каяци, чрез доброволно участие на служителите ни. Желанието ни е да подкрепим създаването на традиции в инициативите за опазване на околната среда в района и да върнем приятната природна гледка по поречието на р. Струма в района на Кресненското дефиле, известно с континентално средиземноморския си климат и високата концентрация на видове растения и животни!

Идеята:
Да се съберем всички желаещи ентусиасти и с доброволно усилие да почистим реката, докато се забавляваме! Всеки, включил се в почистването, ще бъде награден с безплатно спускане по р. Струма с рафтинг лодка или каяк. А вечерта ще се развихри в щуро парти под звездите на бара на Рафтинг кемп Адвенчър нет.

Инфо за мястото:
Домакин на събитието ще бъде Рафтинг кемп Адвенчър нет (намира се в самото начало на Кресненското дефиле, по поречието на р. Струма десен завой веднага след първия тунел след Симитли). Река Струма е най-известната база на рафтинг и каяк клубовете от София, където се организират пускания за всички желаещи, а също и единственото място за провеждане на ежегодните републикански състезания по рафтинг и каяк.

Програмата за Еко регатата:

23 юли 2011
10 - 10.30ч - пристигане на ентусиастите, обличане на екипировка и инструктаж на групите по почистване в рафтинг лодките + инструктаж на групите по почистване на бреговете на реката
11.00ч - старт на Еко регата: 1 част ( трасето от старта до местност Казана)
16.30-17ч - товарене на боклуците в камиони предоставени от община Кресна 18ч рафтинг и каяк спускане по Струма за участниците в акцията.
21ч - време за почивка и вечеря
22ч - Еко парти под звездите

24 юли 2011
11.00ч - старт на Еко регата: 2 част ( трасето от местност Казана до Каякарската поляна)
15ч - товарене на боклуците в камиони предоставени от община Кресна
16ч - рафтинг и каяк спускане по Струма за участниците в акцията и за други желаещи
18ч - време за почивка и отпътуване към родните места Нощувки, храна и транспорт: Рафтинг кемп Adventure net

Благодарствено писмо до Агенция за преводи и легализация Arte.doc от екипа на b2b Media.

Участие в бизнес форум „Зеленото бъдеще на България”


Днес, 30-ти юни 2011 г. за втори път се проведе Зеленият форум, организиран от списание „Мениджър" и Globul, и подкрепен от фирмите Henkel, NADIN, SIEMENS, в който се включват и представителите на 130-те компании, членове на Зеления кръг, поели ангажимента да водят устойчиви политики и да проявяват отговорност за природата и опазването на околната среда. Arte.doc, като една от тези фирми – уважи форума с присъствието си. Дискусиите, предвидени в три последователни панела – „Зелена енергия", „Екотранспорт", „Вода и отпадъци" се водеха от модератора Юлиан Попов, председател на Училището по политика.

Организаторите Максим Майер, редакционен директор на сп. „Мениджър" и Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика" на Globul направиха кратки изявления в следния дух: От събитие веднъж в годината Зеленият форум ще прерастне в постоянен дебат и обмен на идеи. Това ще се случи благодарение на идеята на един от съорганизаторите на събитието GLOBUL да се създаде зелена уеб платформа. Всички компании от учредения преди година Зелен кръг в резултат на първото издание на форума, ще имат достъп до нея, за да могат да съобщават всяка, нововъведена от тях еко практика, както и постиженията си от вече внедрените процеси за енергийна ефективност, пълен екологичен цикъл на производство, рециклиране, съхраняване на водни ресурси и т.н.

Новата интернет платформа ще бъде и територия за непрекъснат обмен на идеи и информация, за да създаде още по-тясна връзка между бизнеса, организациите, ангажирани с опазването на околната среда, банките и инвеститорите, готови да вложат средства в развиването на зелени политики и конкретни проекти. Създаването на този своеобразен виртуален мозъчен тръст се превърна в новината на форума. Предстоят още съвместни инициативи. Вероятно, една от първите такива инициативи ще бъде организиране на вътрешна среща на членовете на Зеления кръг по въпросите на банкирането на зелени проекти. Ще се обсъдят и някои от предложенията, дадени от участници във форума за въвеждане на енергийно наказателно законодателство и за популяризиране на възможностите за масово навлизане на умни енергийни системи, както в битовото потребление, така и в промишлеността.

В дискусиите на отделните панели взеха участие: - Заместник-министър Евдокия Манева, която говори за ролята на институциите за утвърждаване на зелената политика в областта на транспорта.. Увеличаване на дела на обществения транспорт, стимулиране използването на електромобили, както и намаляване броя на старите коли, които се движат по пътищата е сред приоритетите за насърчаване на екотранспорта на Министерството на околната среда. Може да бъдат въведени изисквания коли, които замърсяват до определени нива околната среда, да не могат да се движат. Вариант за въвеждане на по-високи данъци за тези автомобили е бил обсъждат от експертите в екоминистерството. Засега обаче няма конкретно предложение това да се случи. - Катрин Барбър, временно управляващ посолството на Великобритания в София, - Наполовина трябва да бъдат намалени въглеродните емисии до 2027 г. във Великобритания.

Страната е сред държавите с най-амбициозни планове в посока енергийна ефективност, преходът към нисковъглеродна икономика е истинският път към растеж. Заложените цели ще бъдат постигнати с по-малко потребление и ограничване производството на енергия от конвеционално производство, правителството на Острова отделя милиони евро за насърчаване и развитие на екотехнологии и политики, свързани с енергийна ефективност, очаква се през следващата година във Великобритания да бъде даден старт на т. нар. "зелена сделка", в рамките на която хората ще бъдат стимулирани да обновяват домовете си. За целта правителството ще им отпуска авансово средства за внедряване на енергийно ефективни мерки. Средствата ще бъдат възстановени от направените спестявания. Около 30-45% от енергията през 2030 г. се очаква да бъде от възобновяеми енергийни източници

-зам.- министърът на транспорта Камен Кичев - Насърчаване и развитие на превозите по релси и вода е бъдещето на екотранспорта. Инфраструктурата на България не е толкова голяма, за да поеме целият тежкотоварен трафик, за товарни превози в момента се използва едва 20% от капацитета на железниците. Затова политиката на министерството е насочена към намаляване на инфраструктурните такси, рехабилитация и модернизация на железопътна мрежа. Съвсем скоро ще бъде открит и пуснат в експлоатация и „ро-ла" терминалът в Драгоман, който ще може да превозва тежкотоварните автомобили от и за Турция до Свиленград. По този начин трафикът от ТИР-ве значително ще бъде облекчен. Водният транспорт, и най-вече превозите на товари по река Дунав, също трябва да бъде развит и насърчен. Той обясни, че за подобряване на корабоплаването по поречието на реката са осигурени средства по ОП "Транспорт". - Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма - Политиката за насърчаване на електромобилите е присърце за екипа на икономическото министерство.

България обаче изпусна своя шанс да се развива в сектора на автомобилорпоизводството за разлика от страни като Румъния и Словакия, където бяха направени сериозни инвестиции в тази посока. Изказвания направиха още представители на банковото дело, като Цветелина Бориславова, на водещи фирми като SIEMENS, PEUGEOT и други. На форума бе поканен и световно известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш Душ Сантуш. „Не вярваме на OPEC. Португалия построи 12 водноелектрически централи, за да сме по-добре подготвени за това, което предстои." Това каза известният португалски писател и журналист на изнесената от него лекция „Краят на петрола". Според него, Земята е жива система и като таква има определени параметри, в които може да се поддържа жива. Той обясни, че има критични точки, които не трябва да се преминават, защото оттам нататък процесите са катастрофално необратими. За океана тази критична точка е температурата над 10 градуса – след преминаването и акваторията става пустиня. За сушата, критичната точка е температура над 20 градуса, когато почвата постепенно губи способността си да задържа вода и се разваля самата й структура.

Относно климатичните промени – спомена данни, че през следващите 100 години, температурата на Земята ще се повиши с до 6 градуса. За сравнение на мащабите бе даден пример с последния ледников период на Земята, като разликата в температурата с днешната е само 5 градуса. Изчерпването на петрола бе основната тема, върху която се фокусираше лекцията. Той сподели притесненията си, че в Гауар – най-голямото саудитско нефтено находище, съдържанието на вода в петрола през 2005 г. е било около 55%-70%. Притеснителното в случая е, че от 1982 г. страните на OPEC са засекретили информацията около находищата си, а световната икономика е зависима от петрола. Доказателство за това е, че последните 6 икономически кризи са пряко или непряко свързани с петрол. Недостигът на петрол ще бъде един от най-сериозните проблеми следващите десетилетия.За пример той посочи Китай, където преди няколко години повечето хора са се придвижвали с велосипеди. Сега обаче голяма част от тях използват автомобили. Подобна е и ситуацията в Индия и Бразия, чието потребление на петрол сериозно нараства. По думите му 90% от произведения петрол от ОПЕК идва от четири находища в Саудитска Арабия. Пикът на производството на две от тях е достигнат още пред 70-те и 80-те години на миналия век.

Жозе Родригеш Душ Сантуш каза още, че страни като Китай, Индия и Бразилия също насочват сериозни ресурси в посока енергийна ефективност и намаляване потреблението на петрол. Той представи данни, според които в света годишно се произвеждат 24 млрд. барела от черното злато, а се разкриват залежи едва от 9 млрд. барела. „Решението на проблема е инвестиране в производството на енергия от възобновяеми източници Правителството на Португалия осъзна преди 2 години, че проблемите с цената на петрола и изчерпването на световните запаси няма да бъдат решени с магическа пръчка. За да премахне зависимостта си от петрола, страната разработи мащабен план за развитие на ВЕИ. С тези промени икономиката на страната стана по-малко зависима от петрола, а на места енергията, която се потребява е 100% от ВЕИ. Това е и много положителен сигнал към инвестирите за бъдешата политика, която Португалия ще развива."

Конкретни действия, с които се ангажира aгенцията ни Arte.doc във връзка с присъединяване към „Зелен кръг на българските компании".
Искаме да покажем нашата съпричастност към екологичните идеи и политики чрез въвеждането на пакет от мерки, свързани с дейността ни и допринасящи за опазване на околната среда:

  1. Преустановяване на използването на хартиени фактури на доставчици и преминаване към е-фактури (например при работа с компании като „Глобул", „Сити експрес", „Арбикас", „Статус-1" и др.)
  2. Двустранно използване на листовете хартия.
  3. Въвеждане на разделно събиране на хартиени и пластмасови отпадъци с цел улесняване на рециклирането им.
  4. Преминаване към употреба на рекламни хартиени торбички.
  5. Преминаване към електронна реклама, вместо досега използваните традиционни флаери и брошури.
  6. Ограничаване на използването на канцеларски принадлежности и консумативи, съдържащи пластмаса или найлон, както за офисите (например папки, посуда и др.), така и при контактите с клиентите (джобове, рекламни материали и др.).
  7. Въвеждане на ограничителни правила за използване на електрическа енергия. Използване на енергоспестяващи крушки, изключване на елекроуредите при напускане на офисите в края на работния ден, изключване на осветлението при наличие на достатъчно слънчева светлина и изключване на зарядните устройства, след като батериите на мобилните телефони и лаптопите са заредени.
  8. Изготвяне на годишен план относно ежемесечни мероприятия, посветени на предоставянето на уместна информация и предприемане на екологосъобразни действия (например насрочване през месец септември на ден за размяна на учебници, учебни помагала и книги с цел повторното им използване между колеги и приятели на агенцията, участие в инициативи на Федерация на природозащитни организации „Зелени Балкани", Коалиция „За да остане природа в България" и др.)
  9. Закупуване на устройства за паркиране на велосипеди и поставянето им на разрешено от общината място ( в близост близо до офис) с цел насърчаване на използването на алтернативни начини на придвижване.
  10. Ежегодно провеждане на „Ден на доброволния труд" , в които служители на фирмата ще почистват градинки и зелени площи.
  11. Обособяване на раздел във фирмения форум, посветен на предложения и идеи в областта на околната среда от страна на потребители и служители към ръководството.
  12. Стремеж към използване на куриерски услуги на колела, тъй като с велосипеди по-лесно се преодоляват задръстванията, доставките в рамките на определен район са по-бързи, а също така се допринася за подобряването на качеството на въздуха, като се намалят вредните емисии. Закупуване на карти за градски транспорт на вътрешните куриери с цел намаляване на използването на личните и служебни автомобили
  13. Използване на рециклирани тонер касети и повторната им употреба.
  14. Инсталиране на допълнителна памет на всички компютри в офисите, като по този начин животът на компютрите се удължава и се предотвратява изхвърлянето на много електронни отпадъци.
  15. Предаване на остаряла и използвана офисна техника, компютри и мобилни апарати на определени за целта места.

Посочените действия могат да бъдат едно добро начало за изготвянето на цялостна политика за опазване на околната среда и спестяване на енергийни ресурси във всяка една фирма и малък, но важен за принос за подобряването на средата, в която живеем и се трудим.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация