На 12 октомври Испания чества своя национален празник, който води началото си още от края на 15-ти век. През многовековната си история страната се е утвърдила като една от европейските страни с най-разнообразно културно-историческо наследство и поради това Испания се нарежда сред най-популярните световни туристически дестинации.

Мнозина възприемат Испания като синоним на борбата с бикове, фламенкото и невероятните плажове (с обща дължина 8000 км.), както, разбира се, като страната на Гоя, Пикасо, Дали и Гауди, „Реал“ (Мадрид) или „Барселона“ — всеизвестно е, че тук футболът е втора религия.
Може би и вие направихте тези асоциации, още когато прочетохте нашето заглавие, затова няма да изброяваме други всеизвестни факти. Вместо това ще се опитаме да ви представим Испания и испанския език през малко по-различна гледна точка. Ето няколко любопитни и не толкова известни факти за страната:

•    името на Испания буквално означава „земя на зайци“;
•    Мадрид е градът с най-много слънчеви дни в Европа;
•    на остров Ибиса туристите харчат около 143 милиона евро на година;
•    в Испания почти няма разводи, а жените запазват моминското си име след женитбата;
•    Испания е единствената страна в Европа, производител на банани;    
•    до 2050-та година се очаква САЩ да бъдат държавата с най-много испаноговорящи (12 октомври е и Ден на испаноговорящите).
Кралство Испания е четвъртата по територия държава в Европа и е прочута с богатото си и разнообразно културно-историческо наследство, повлияно от народите, населявали Пиренейския полуостров през вековете — иберийци, келти, римляни, мюсюлмани... Всяка от 17-те области в страната има свой собствен облик, а като цяло Испания се нарежда на второ място в света (след Италия) по брой на обектите, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО — общо 40.
Ястията на Иберийския полуостров са събрали в себе си многообразието на храните, което е резултат от съчетанието на специфичните географски особености, културата и климата. Испанците са известни с предпочитанията си към морските дарове и въобще към хубавата храна и виното.
Испанският език има приятно звучене, а често хората, които го говорят, са определяни за „горещи“ може би заради изградения стереотип в съзнанието ни, че испаноговорящите са с хора „гореща“ кръв. Каквато и да е причината, е интересно да се знае, че испанският език се говори от около 500 милиона души от 21 държави и всички те говорят … много и бързо (?).    

Ако искате, но не можете сами да преведете даден текст (документ) на испански или от испански, можете да посетите някой от нашите офиси. Там колегите ще обработят поръчката ви и в определения срок вашият документ ще бъде преведен от или на испански език.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация