Република Молдова — една от най-малките страни в Югоизточна Европа, граничи с Румъния и Украйна. Преди известна като част от СССР под името Молдавска ССР, днес тя заема района Бесарабия, както и територии по източния бряг на река Днестър, присъединени през 1940 г.

Страната има умереноконтинентален климат — с топло лято и мека зима.

Молдова е индустриално-аграрна страна в преход към пазарна икономика. Водещ промишлен отрасъл е хранително-вкусовата промишленост — консервна, винарска, захарна, маслобойна, тютюнева и др. Развиват се и машиностроене, химическа промишленост, строителна, текстилна и др. отрасли. В селското стопанство основни отрасли са лозарството и градинарството, но се отглеждат и пшеница, царевица, слънчоглед, захарно цвекло, тютюн, картофи и др.

Най-големите градове в Молдова са столицата Кишинев, Тираспол, Балти и Комрат.

Кишинев, наричан „белокаменния град“, е разположен в долината на река Бик и е изненадващо зелен град сред паркове и езера. Тук е живял и великият руски поет А. С. Пушкин по време на своето заточение. В централната част на града са запазени сгради от XIX век. Повечето от правителствените и обществените сгради са изпълнени в съвременен архитектурен стил. Градът е разделен на 5 района, управлявани от общинска администрация. Населението на града е над 700 хиляди души, сред които има представители на десет националности, като основните от тях са: молдовци, руснаци, украинци, евреи, българи и гагаузи.

Най-важният археологически и исторически комплекс в Молдова е Old Orhei. Тук може да проследите реално всички епохи от историята на тези земи, като се започне от палеолита, неолита и желязната епоха и се стигне до ранните човешки цивилизации. Има добре запазени глинени съдове и делви, руини от дървената крепост на Geto-Dacian, останки от Golden Horde, молдовска крепост от 14-16 век, съхранен през вековете православен манастир.

В град Тираспол, който е втори по големина в Молдова, има доста музеи и красив парк, през който преминава река Днестър.

Важно е да се отбележи, че в западните части на Молдова силно влияние има румънската култура, а в източните — руската.

Традиционната молдовска кухня предлага голямо разнообразие от ястия и вкусове. Това се дължи на факта, че е основана на националните кухни на различни народи, които са живели в миналото на територията на днешна Молдова. Любими ястия на молдовците са brynza (вид сирене), мамалига (каша от царевично брашно), както и различни ястия от зеленчуци, плодове и месо.

Официален език е молдовският.

Ако желаете да преведете личните или фирмени си документи от молдовски на български език, можете да разчитате на нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация