Република Молдова — една от най-малките страни в Югоизточна Европа, граничи с Румъния и Украйна. Преди известна като част от СССР под името Молдавска ССР, днес тя заема района Бесарабия, както и територии по източния бряг на река Днестър, присъединени през 1940 г.

Страната има умереноконтинентален климат — с топло лято и мека зима.

Молдова е индустриално-аграрна страна в преход към пазарна икономика. Водещ промишлен отрасъл е хранително-вкусовата промишленост — консервна, винарска, захарна, маслобойна, тютюнева и др. Развиват се и машиностроене, химическа промишленост, строителна, текстилна и др. отрасли. В селското стопанство основни отрасли са лозарството и градинарството, но се отглеждат и пшеница, царевица, слънчоглед, захарно цвекло, тютюн, картофи и др.

Най-големите градове в Молдова са столицата Кишинев, Тираспол, Балти и Комрат.

Кишинев, наричан „белокаменния град“, е разположен в долината на река Бик и е изненадващо зелен град сред паркове и езера. Тук е живял и великият руски поет А. С. Пушкин по време на своето заточение. В централната част на града са запазени сгради от XIX век. Повечето от правителствените и обществените сгради са изпълнени в съвременен архитектурен стил. Градът е разделен на 5 района, управлявани от общинска администрация. Населението на града е над 700 хиляди души, сред които има представители на десет националности, като основните от тях са: молдовци, руснаци, украинци, евреи, българи и гагаузи.

Най-важният археологически и исторически комплекс в Молдова е Old Orhei. Тук може да проследите реално всички епохи от историята на тези земи, като се започне от палеолита, неолита и желязната епоха и се стигне до ранните човешки цивилизации. Има добре запазени глинени съдове и делви, руини от дървената крепост на Geto-Dacian, останки от Golden Horde, молдовска крепост от 14-16 век, съхранен през вековете православен манастир.

В град Тираспол, който е втори по големина в Молдова, има доста музеи и красив парк, през който преминава река Днестър.

Важно е да се отбележи, че в западните части на Молдова силно влияние има румънската култура, а в източните — руската.

Традиционната молдовска кухня предлага голямо разнообразие от ястия и вкусове. Това се дължи на факта, че е основана на националните кухни на различни народи, които са живели в миналото на територията на днешна Молдова. Любими ястия на молдовците са brynza (вид сирене), мамалига (каша от царевично брашно), както и различни ястия от зеленчуци, плодове и месо.

Официален език е молдовският.

Ако желаете да преведете личните или фирмени си документи от молдовски на български език, можете да разчитате на нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация