Република Словения (Slovenija) е държава в Югоизточна Европа. Граничи с Италия на запад, Адриатическо море на югозапад, Хърватия на юг и изток, Унгария на североизток и Австрия на север. Територията на страната е 20 273 км2, a населението е около 2 млн. души. До 1991 г. Словения е една от съставните републики на СФР Югославия.
Днес Словения е най-богата сред страните от бившия Източен блок. Присъединява се към Европейския съюз през 2004 г. и приема еврото в началото на 2007 г., което допринася за големия ѝ икономически растеж. Основните икономически отрасли са производството на части за коли, химическата промишленост, електрониката, текстилната промишленост и изработката на мебели.
Словения е пресечна точка на четири основни европейски географски региона: Алпите, Динарската област, Панонската равнина и Средиземноморието. Страната е предимно планинска и словенците са запалени скиори и планинари.
В миналото страната е била част от Австро-Унгарската империя.

Столицата Любляна е китно градче, където всичко е зад един ъгъл разстояние. Къщите са в стар стил, повлиян от архитектурата в Австрия и Италия, и обикновено са обагрени в оранжево, червено и охра. Уличките са тесни и с много завои и по тях са разположени уютни малки заведения. Градът е основан още по времето на Римската империя.

Това е и мястото, където можете да срещнете най-много дракони. Тези митични същества са символ на града и техните статуи, изображения и графики могат да бъдат видени навсякъде. Най-забележителното място в столицата е Люблянският замък. Той е построен по времето на келтите и по-късно използван от римляните за наблюдателница. През прозорците му можете да зърнете статуята на Франс Прешерн. Неговата история го превръща в словенския Ромео. Той се самоубива заради любимата си Юлия, която се омъжва за друг насила. Срещу паметника на загиналия е и нейният бюст „за да бъдат един до друг поне в смъртта“.

Посещавайки Словения, не пропускайте да посетите пещерата „Постойна“. Това е карстова пещерна система с обща дължина от 20,5 км и дълбочина от 115 м, което я прави най-дългата в страната и една от най-посещаваните туристически дестинации. Намира се на 10 км от словенския град Постойна. Туристическият пещерен маршрут е с дължина от 5,3 км и е най-дългият в света.

Копер е град в югозападната част на Словения. Той е основният градски център на Обално-крашката местност с население от около 25 000 души. Това е единственият в страната град, който разполага с пристанище. Градът е уникален с биоразнообразието си и се смята за важен национален природен ресурс. Копер е двуезичен град — официалните езици там са словенски и италиански.
Интересни забележителности в Копер са Преторианският дворец, датиращ от 15 в., дворецът „Лоджа“, сградите във венециански или готически стил от 12 в. и катедралата „Успение Богородично“ със своята висока 7-вековна кула.

Кухнята на Словения е силно повлияна от тази на нейните съседи. От Австрия са дошли щруделът и виенският шницел. Италия е допринесла със своите ризото и равиоли, а Унгария със своя гулаш. „Потица“ е традиционен словенски сладкиш, приготвен от тесто, поръсено с орехи и навито на руло.

Официалният език в страната е словенският. При необходимост от превод на документи от и на словенски език, заповядайте при нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация