Търсене

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

E-mail бюлетин

Социална и екополитика

Нашата социална политика е насочена към подпомагането на събития и инициативи, които целят оказване на подкрепа под различна форма на лица или групи от хора в неравностойно или затруднено положение и на съдействие за професионалното ориентиране и израстване на младите хора. 
logo1-rotarylogo2-dogslogo3-wheelslogo4-green 15965260 10211945495023697 5130887205458236847 n logo5-icantoo IIA-logo-new21

Повече
Консекутивен устен превод агенция за преводи Арте Док

Какво е устен превод?
Устен превод представлява улесняването на устна комуникация между хора, говорещи различни езици. Официалното определение за устен превод е: Предаване на изговорено съобщение на друг говорим език, запазване на регистъра и значението на съдържанието на изходния език.

Има няколко основни типа устен превод:
   •   консекутивен
   •   симултанен
   •   придружаване
   •   превод пред нотариус

При всички е от изключително значение преводачът бързо и внимателно да предаде значението, тона и намерението на оригиналното съобщение на другия език.

В тази статия ще ви дадем полезна информация относно един от основните типове устни преводи - консекутивен превод.

*  Всичко, което трябва да знаете за симултанния устен превод може да прочетете тук.
*  За другите типове устен превод придружаване и превод пред нотариус може да прочетете тук.


Какво е консекутивен превод?

Консекутивният устен превод е превод с изчакване. Говорителят завършва изречението си или параграфа, а преводачът започва да превежда след като говорителят направи пауза.

Важно е клиентът и преводачът да се разберат предварително колко често да се правят паузите за превод - на по-малки или по-големи сегменти, за да протече гладко преводът.
При консекутивен превод на по-кратки сегменти, преводачът слуша и запомня изречението и го превежда по памет.
При консекутивен превод на по-дълги сегменти, преводачът може да си води кратки записки, които да му помагат по време на превода.

Консекутивният превод позволява превеждането директно на цели завършени мисли и изречения, а не на откъслечни части, което води до по-точен и ясен превод, в сравнение със симултанния устен превод.

За сметка на това, обаче, консекутивният превод отнема повече време, точно поради нуждата от паузи и изчаквания.


За какви събития може да се използва консекутивен превод?

Консекутивен устен превод е подходящ за формални и неформални събития. Основната характеристика е, че такъв тип устен превод е по-подходящ при срещи и събития с ограничен брой участници.

Например по време на бизнес преговори, публични лекции, уебинари, обучения или конференции с малък брой участници, включително медицински или правни консултации и други.

Консекутивният устен превод може да се извършва от един или екип от двама преводачи.
Практика е по време на събитието преводачът да стои или седи близо до говорителя.


Как ние можем да ви помогнем при необходимост от консекутивен превод?

   •   Ние от Агенция за преводи „Арте.док“ предлагаме услугата устен превод в четирите основни типа - консекутивен, симултанен, придружаване, превод пред нотариус.
   •   Подбираме езиковите преводачи съгласно вашите указания и изисквания. Нашата цел е да намерим най-добрия преводач за вашите нужди.
   •   Имаме изградена система от конкретни въпроси, чрез които се определят по-точни параметри на мероприятието с цел изясняване на необходимостта от брой преводачи, времетраене, и съответно определяне на прогнозен бюджет, с който вие да разполагате преди ангажирането ни.
   •   Гарантираме качествено изпълнение на поръчката, винаги навременна реакция и професионално отношение на преводачите ни, като ви осигуряваме сигурност и спокойствие при провеждане на мероприятието.


С какво се отличаваме?

Всички наши преводачи преминават през поетапен процес на одобрение.
          Първият етап е по документи – дипломи, сертификати и др., удостоверяващи завършено образование и/или придобита професионална квалификация.
          Вторият етап представлява практически тест (проверка на уменията и опита им посредством пробни преводи), провеждан пред екип от наши дългогодишни преводачи.

Ето защо ние гарантираме, че устните преводи на нашите преводачи ще бъдат професионални и качествени.

Отличаваме се и с това, че имаме прозрачни цени на сайта ни www.artedoc.com, които винаги спазваме.

Имаме приета политика за гарантиране на поверителността на предоставената ни от вас информация, преди и след провеждане на мероприятието. Нашите мениджъри и преводачи подписват декларация за конфиденциалност при всеки проект.Ако имате нужда от устен превод, може да се свържете с нас за безплатна консултация на тел. 0894 427 109 или да ни пишете в нашия онлайн чат ТУК и ние ще ви помогнем за вашия конкретен случай.


Повече информация за други казуси, свързани с превод и легализация, можете да прочетете в нашия блог с полезни статии тук.
Информативните ни видеа, свързани с преводи и легализация, можете да гледате в нашите видео съвети тук.
Отзиви от наши клиенти, можете да прочетете тук.
Ако искате да получавате винаги актуална и полезна информация, и специални оферти директно, можете да се запишете за нашия имейл бюлетин тук
.Публикувана на 24 Юни 2020 Посещения: 552