Швеция е конституционна монархия, разположена в източната и южната част на Скандинавския полуостров на Европа.

Швеция попада в два климатични пояса – умерен и субполярен. Климатът е смекчен от западните въздушни маси, които носят топлина от Гълфстрийм.

Природата на Швеция е изключително красива. По-голямата част от територията ѝ е покрита с гори. Има и хиляди кристално чисти ледникови езера и многобройни реки. Животинският свят е изключително многообразен. Голяма част от тази красива страна е заета от десетки национални паркове с неповторима красота, които обхващат най-различен тип местности в различни краища на страната – някои са разположени на брега, други обхващат части от планинските масиви или гористи местности, а трети се намират на някой от безбройните крайбрежни острови в близост до брега.

Поради по-хладния се климат Швеция е великолепно място за любителите на зимните спортове. Независимо дали си падате по сноуборда или просто желаете да карате ски, тук ще откриете отлични условия за практикуване на тези спортове.
 
За столицата Стокхолм казват, че е един от най-красивите градове в света. Градът е построен върху голям брой острови. На практика центърът му е заобиколен почти изцяло от вода. Отделните части на града са свързани с мостове, а парковете са неделима част от градския пейзаж. Стокхолм се смята за един от най-озеленените градове в света, в който старинната европейска архитектура е съчетана с модерни бизнес сгради, хотели и съоръжения.

Гьотеборг е вторият по-големина град в Швеция. Тук можете да видите множество канали, носещи очарованието на отминали времена, да минете по тесните калдъръмени улички на стария квартал Хага и да се насладите най-големите ботанически градини в Швеция, в които виреят 16 000 растителни вида.  

В Швеция природните красоти са съчетани с богато културно-историческо наследство. Много поколения са израснали с книгите на най-любимата детска писателка — Астрид Линдгрен. На остров Юргорден се намира Юнибакен – домът на приказните герои, сътворени от нейната фантазия. Това е музей, в който децата, а и не само те, могат да поиграят с Пипи Дългото чорапче във Вила Вилекула, да видят Карлсон, който живее на покрива, или да се включат в някоя от лудориите на Емил от Льонеберя. Една от най-големите атракции е пътешествието с приказния влак, който отвежда пътниците до много от описаните в книгите на Астрид Линдгрен места.

Недалеч от Юнибакен е разположен най-посещаваният музей на Скандинавския полуостров — „Ваза”. Посветен е на величествения боен кораб, който потъва при първото си плаване през 1628 година още преди да е успял да напусне стокхолмското пристанище. Галеонът, заедно със скъпоценния си товар, престоява под вода 333 години. Реставрацията на 69-метровия боен кораб отнема 5 години, а през 1990 г. около него е изградена сградата на музея „Ваза”.

Световноизвестни шведски марки са Volvo, Saab, Ericsson, Electrolux, IKEA, H&M. Безспорно най-известната шведска музикална група е АББА. Емблематична личност за Швеция е роденият в Стокхолм химик, инженер, изобретател, предприемач Алфред Нобел, който основава престижната Нобелова награда.

Шведската кухня предлага ястия, приготвени от риба, мекотели, месо, Smorgåsbord (бюфет от вкусни деликатеси), балтийска херинга, грахова супа и палачинки, но у повечето хора тя буди асоциации за прословутата шведска маса.

Официалният език в страната е шведският. При пътуване или престой  в тази прекрасна страна може би ще имате нужда от преводи от и на шведски език на документи за обучение и работа, удостоверение за брак, пълномощно, удостоверение за раждане, свидетелство за съдимост, съдебно решение и т.н. Изберете нас и получете качествени услуги на добри цени!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация