Франция е държава в Западна Европа, включваща също няколко отвъдморски територии, разположени на други континенти. Франция заема части от Западна и Югозападна Европа. Територията ѝ е 551 000 кв. км. Държавата е сред основателите на Европейския съюз и страната с най-голяма територия в съюза. Тя е част от еврозоната, както и от шенгенското пространство.
Нейната икономика е пета в света и втора в Европа (след Германия) по обем на брутния вътрешен продукт. Климатичното разнообразие е много голямо. В Бретан и Нормандия климатът е морски, влажен, с много мъгли. В Парижкия басейн е умерен, а в Алпите и Пиринеите — планински.

От 987 г. Париж е столица на Франция. Париж е индустриалното сърце на страната. Производството е специализирано в технически сложни и скъпи изделия. Във водещия отрасъл — машиностроенето — са заети над 1 млн. души. В града са развити автомобилната, авиационната, електротехническата промишленост, производството на металорежещи машини , трактори, полиграфически машини, фината механика и оптика и химическата промишленост. Градът е седалище е на над 300 международни организации и е световен център на модата.
В Париж може да се насладите на великолепие от паркове и площади, царствена красота на замъци и крайбрежни булеварди и разбира се неповторимата Айфелова кула. Тя е най-популярната архитектурна забележителност на града. Градът е любимо място за романтици и влюбени. Това е град мечта, град възпят от поети, писатели, художници и музиканти.

Най-известният музей в света — Лувърът — е разположен на площ от 60 000 квадратни метра. Съдържа над 35 000 творби на изкуството — картини , скулптури, керамика, египетски, гръцки, римски артефакти...
Нотър Дам (Парижката Света Богородица) е готическа, католическа катедрала, която привлича интереса на хиляди туристи от цял свят. Окончателно е завършена през 1345 г. В нея е коронясан Наполеон. Огромна по размери, тя побира 000 души. Има изключително красиви витражи и отлична акустика. В нея редовно се провеждат концерти.
Красивата фасада на базиликата Sacré-Cœur и разположението ѝ на най-високата точка на Париж я правят интересна за туристите. В нея се намира една от най-големите камбани в света, тежаща над 19 тона.
Кварталът Монмартър е известен с бохемския си дух и нощен живот. Тук се намира световноизвестното кабаре Мулен Руж. Името му в превод от френски означава „червена вятърна мелница“. Построено е от Жосеф Олер през 1889 г.
На около 20 км от Париж се намира дворецът Версай — ловната хижа на Луи ХIII е превърната от Луи ХIV в резиденция, изградена с пищност и разточителен лукс. Тези, които обичат ренесансовата архитектура, не трябва да го пропускат. Дворецът бе обновен наскоро и може да се насладите на разходката из красивите градини, разположени на площ от 100 хектара, проектирани в елегантен стил с фонтани, оранжерия, много водни пространства — те са любимо на парижани място за пикници в почивните дни.

Булевард Шанз- Елизе в Париж е един от централните булеварди на Париж и е една от най-красивите и известни улици в света. Историята на булеварда започва още през първите десетилетия на XVII век, когато той е бил част от голям парк с езеро — любимо място за забавление на френските крале. По късно през 1616г. по заповед на Мария Медичи ( съпруга на Анри IV) на това място е била прокарана алея, която става любимо място за разходки не само на кралското съсловие, но и на всички граждани на Париж. Петдесет години по-късно по заповед на Луи XIV алеята е удължена и от двете ѝ страни са насадени множество дървета.

Страната, дала на света шампанското, ястията, сготвени в касерол, и сиренето Камемберт е прочута най-вече с уникалната по рода си национална кухня. Тук ще намерите безброй места, за да задоволите капризите си. Френската кухня е един от многото поводи за гордост на французите.

С каквото и настроение да отидете във Франция, оттам ще се върнете със специално чувство, сякаш във Вас се е преселила част от тази невероятна и красива страна.

Когато ви предстои пътуване до Франция, е възможно да имате нужда от превод от френски на български или от български на френски език на документи или текстове. Вече знаете, че в този случай можете да разчитате на нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация