República Dominicana е островна държава в Карибско море, разположена на остров Хаити. Островът е открит от Христофор Колумб през 1492 г. и е наречен Испаньола. Страната има почти изцяло морски граници, като от север бреговете ѝ се мият от Атлантическия океан, а на юг — от Карибско море. На запад граничи с Република Хаити, с която делят едноименния карибски остров, който е втори по големина след Куба.

През 1821 г. Хаити завладява източната част на острова. На 27-ми февруари 1844 г., след 22-годишен контрол, в източната част е обявена независимостта на испанското население, което назовава своята земя с името „Доминиканска република“.

На територията на страната са разположени планински вериги. Най-северната от тях е Кордилера Септентрионал, успоредна на крайбрежието на Атлантическия океан. Най-високата планинска верига в Доминиканската република, а и в целия Карибски басейн, е Кордилера Сентрал.

Доминиканската република е истински земен рай със стотици километри белоснежни плажове, уникални коралови рифове, живописни пейзажи, самобитна култура и гостоприемни жители.

Доминикана е страна с вечно лято. На практика там няма друг годишен сезон, както и да се наричат формално сезоните. Климатът е влажен и субтропичен, като морските бризове и пасати помагат горещините да се понасят по-леко.

Столицата на страната е град Санто Доминго. Градът е икономически и търговски център и водеща туристическа дестинация в Карибския басейн.

В страната виреят повече от 8000 вида растения, като 1800 от тях се срещат само в тази част на света. Уникална колекция от естествени скали и камъни може да бъде намерена единствено тук. На вашето разположение са и най-хубавите плажове в Карибския басейн: обширни, с тихи лагуни, покрити с мраморно бял пясък. Делфините, костенурките и тропическите риби са сред най-интересните атракции. На повечето плажове, които са оградени от океана посредством коралови рифове, няма опасни морски обитатели. Но къпането в открито море е опасно поради бурните крайбрежни течения и подводните скали.

В Доминиканската република има прекрасно развита туристическа инфраструктура — това е най-наситеното с хотели място на Карибите.

Курортният комплекс Пунта Кана е едно от местата, откъдето се открива изглед към спираща дъха гледка — многобройни девствени плажове. Най-известния и луксозен курорт на Пунта Кана е Плая Баваро. Перленобелите плажове Баваро с техните гори от кокосови палми с право се смятат за най-хубавите в Доминиканска република и за едни от най-хубавите в света. Пунта Кана е зона, защитена със закон от каквото и да било строителство, което може да навреди на природната ѝ красота.

Местната кухня е прекрасен микс от испански, латиноамерикански, африкански и карибски кулинарни вкусове и традиции. Основно използваните поправки са чесън, лук, кориандър и риган. Тук туристите се натъкват на огромно изобилие от риба и пресни морски дарове. Типичните доминикански ястия са „ла бандера“ (ориз, месо, боб, зеленчуци и пържени зелени банани), „сан кочо“ (приготвя се в бульон с различни меса и зеленчуци), „мангу“ (пюре от горски банани, сервира се за закуска) и „пиньонате“ (десерт от мляко и кокос). Местното кафе е отлично.

Тук танците са религия — звуците на меренге, салса и бачата ще чуете почти навсякъде.

Доминиканската република е населявана от приблизително 9 млн. души. Етническият състав се състои от около 95 % доминиканци, 5 % хаитяни. Официалният език в страната е испанският.

Ако ви предстои пътуване или работа в тази уникална страна и имате нужда от преводи от испански на български език и от български на испански език, можете да разчитате на нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация