От 12 юни до 13 юли светът ще е футбол! Спортното събитие на годината започна!

Тазгодишното първенство е 20-тото поред. Бразилският национален отбор е печелил световната купа пет пъти, а страната за втори път ще бъде домакин на форума (за пръв път е била през далечната 1950 г.). В първенството ще вземат участие 32 отбора от цял свят.

По време на първенството в Бразилия ще се приложат някои нововъведения, които ще гарантират обективност на съдийството и ще бъдат в помощ на играта:

-     на разположение на съдиите ще бъде специална 4D технология, която чрез 14 високоскоростни камери ще следи топката. Името на технологията е GoalControl 4D и ще известява с вибрация в часовника на съдията, когато топката премине гол линията. Така спорът дали има гол или няма не би трябвало да съществува.

-    съдиите ще разполагат с бутилка с изпаряващ се спрей, с който реферите могат да обозначават мястото на топката при изпълнение на пряк свободен удар. Спреят се изпарява в рамките на минути;

-    съвременните футболни фланелки също не са обикновени. По време на световното футболистите ще бъдат облечени в екипи, разполагащи с най-различни нови технологии. Италианският национален отбор например ще има на фланелката си специални ленти, които да масажират мускулите и да възстановяват силите на играчите още на терена.

Талисманът на Мондиала е броненосец и носи името Фулеко.

Разбира се в центъра на събитието ще са футболистите. Най-големите очаквания са към Неймар и Лионел Меси, тъй като отборите им (съответно Бразилия и Аржентина) са едни от основните претенденти за титлата. Погледите ще бъдат вперени и към португалеца Кристиано Роналдо — спечелил Шампионската лига и носител на Златната топка.

Настоящото Световно първенство по футбол е най-скъпото, провеждано някога. Организацията му струва около 14—16 милиарда долара.
Това се дължи на инвестицията на бразилското правителство в инфраструктура и мерки за намаляване на престъпността. Парите покриват и реновиране и строеж на нови стадиони, осигуряване на транспорт и подобрена сигурност по време на Мондиала.

Официалната футболна топка е аdidas brazuca, а официалната топка за финала на първенството на 13 юли — brazuca Final Rio. Дизайнът на топката е вдъхновен от зелено-златните цветове на трофея на първенството.

Победителят на световните финали по футбол ще получи сумата от 35 милиона щатски долара. Другият отбор финалист пък ще се сдобие с 25 милиона долара. Третите в стълбицата ще спечелят 22 милиона, а четвъртите — 20 милиона долара.

Официален език в Бразилия е португалският, който се говори от почти цялото население на страната. Любопитен факт е, че Бразилия е единствената държава в Южна Америка, която в приела португалската, а не испанската култура.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация