Ислямска република Иран е държава в Югозападна Азия, наричана в миналото и Персия. Тя е 17-а в света по територия с площ 1 648 195 km², а населението ѝ е около 75 милиона души. Страната е смятана за регионална сила и има важно геополитическо значение със своето стратегическо разположение между Близкия Изток, Централна Азия и Южна Азия и със значителните си запаси от нефт и природен газ.

Политическата система на ислямската република се основава на Конституцията от 1979 г. Системата се състои от няколко свързани регулиращи органи. Върховният лидер на Иран е отговорен за очертаване и контрола на общата политика на Ислямска Република Иран.

В страната са добре развити нефтодобивната, нефтопреработвателната, химическата, текстилната, тютюневата и хранително-вкусовата промишленост. Селското стопанство е изостанал отрасъл. Обработваемите площи са 10 % от територията на страната. Отглеждат се предимно пшеница, ечемик, ориз, бобови и цитрусови култури, праскови, захарно цвекло, чай и захарна тръстика. Рибарството също е развит сектор, а добивът и износът на черен хайвер заемат централно място в него.

Климатът в Иран е субтропичен и континентален, а по крайбрежието — тропичен.

Столицата на Иран е Техеран — културният, икономически и туристически център на страната. В този древен град има значителен брой архитектурно-исторически паметници, които непременно трябва да видите. Едно от тях е считаната за най-нов символ на Техеран — кулата „Милади“. Друга интересна забележителност е монументът „Азади“, който в построен през 1971 г. по повод честванията на 2500 г. от създаването на Персийското царство. Цели 8000 каменни блока от исфахански бял мрамор влизат в състава на „Азади“.

Историческите забележителности и старите сгради могат да се видят най-вече в южната част на града. Северната част на Техеран е отредена предимно за модерните постройки. Едно доста интересно място в Техеран е дворецът „Голестан“, който е царска сграда и се смята за най-старата постройка в Техеран. Сегашният вид на този невероятно красив и интересен дворец е резултат от 400 години непрекъснати ремонти. На 11 октомври 2005 г.тази ценност на Техеран беше включена в списъка със световното историческо наследство на ЮНЕСКО.
В Техеран има още исторически музей, археологически музей и музей на модерното изкуство, където може да видите творби дори на Ван Гог, Пабло Пикасо и Анди Уорхол.

Внимание заслужава и традиционна иранската кухня. Основната персийска кухня представлява комбинации от ориз с месо, пиле или риба и лук, зеленчуци, черупчести плодове и билки. За постигане на балансиран вкус деликатно се смесват характерни аромати като шафран, сушен лайм, канела и магданоз. Лук и чесън обикновено се използват при подготовката, но също се сервират и отделно по време на хранене в суров или маринован вид. „Абгушт“ е най-известната иранска супа, която се приготвя от месо и нахут. Обикновено месото, което се използва, е овче. Традиционния начин на хранене в Иран е върху софра, всеки има свои прибори и през цялото време, докато се храни, е с кръстосани крака.

Официалният език в Иран е персийският (книжовната форма на говорения в Иран персийски се нарича фарси), който е различен от арабския. Тъй като Иран все повече се отваря към света, се очаква контактите с тази интересна страна да отбележат прогресиращо развитие. Ако възнамерявате да посетите страната като туристи, да установите бизнес контакти, да изучавате езика в рамките на езиков курс или да сключите брак с гражданин на държавата, несъмнено ще имате нужда от превод от персийски на български или от български на персийски. В този случай можете да се доверите на опита нашите преводачи от и на персийски език и да получите качествени услуги на конкурентни цени.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация