Наричана още „страната на изгряващото слънце“ и „страната на самураите“, Япония е разположена в западната част на Тихия океан и заема Японския архипелаг, който се простира на повече от 3200 км и огражда от изток Японско море. Територията на страната включва над 3000 острова.


В Япония има над 200 вулкана, от тях 77 са активни. Най-високият връх е именно вулкан — световноизвестният Фуджи, намиращ се на остров Хоншу, с височина 3776 м., който се е превърнал в един от символите на Япония. Тектонските процеси обуславят наличието на многобройни термални извори, чести земетресения и вълни цунами по източното крайбрежие на страната. Броят на земетресенията в Япония е между 800 и 1000 годишно.

Климатът на Япония е изключително разнообразен, южните острови са със субтропичен, а северните — с умерен климат. През летния сезон често нахлуват мощни тайфуни, които с поройни дъждове и бурни ветрове разрушават къщи, унищожават реколтата и дори вземат човешки жертви.

Страната е на 9-то място в света по брой на населението. Преобладава градското население, което живее предимно в големите градове на остров Хоншу. Тук е съсредоточено 4/5 от населението на страната, а столицата Токио е най-големият мегаполис в света.

Любопитен факт е, че грамотността в Япония достига почти 100 %, а нивото на безработица в страна е под 4 %.

Красотата в страната на изгряващото слънце е издигната в култ. Показателно е, че дори домовете са създадени, така че да бъдат в хармония със земята и климата.

Япония е известна с богатата си култура. Едни от най-популярните обичаи са чаената церемония и икебаната. Друго изкуство, което предизвиква възхищение сред останалите нации, е калиграфията. Изписване на йероглифи с четка и туш е красив ритуал, който учениците изучават като задължителна част от японския език.

Традиционната национална дреха на Япония е кимоното. То винаги се използва в комплект с оби и таби. Оби е коланът, а таби са белите дълги чорапи, символ на чистотата. Платовете за изработка на това красиво облекло са изключително фини и изящни и по традиция са ръчно рисувани и с уникални орнаментика. Днес японците обличат кимоно два три пъти годишно, предимно на церемонии и официални чествания. За по-младото поколение кимоно представлява по-скоро реликва, наследена от дедите.

Населението на Япония е почти еднородно — 99 % от него са японци, а официалният език в страната е японският. Ако ви предстои пътуване или работа в тази уникална страна или желаете да развивате бизнес отношения с японски фирми и имате нужда от преводи от японски на български език и от български на японски език, може да се доверите на нас. Предлагаме професионалните си услуги за превод на документи от всякакво естество: удостоверения за раждане и брак, дипломи и други учебни документи, сертификати, съдебни удостоверения, договори и т.н. Разчитайте на нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация