През 1950 г. влиза в сила новата конституция на Индия, държавата е обявена за република, а денят за  национален празник.
Република Индия е разположена на полуостров Индустан в Южна Азия, като граничи на север с Хималаите, на изток с Арабско море, на запад с Бенгалския залив и на юг с Индийския океан.

Тя е седмата по големина страна в света и втора по население след Китай. Отличава се с уникална и древна култура и е родина на две световни религии — будизъм, индуизъм.
Столицата на Индия е Делхи. Градът е най-големият по площ мегаполис в Индия и втори по население в страната (осми в цял свят). Друг голям град е Мумбай — най-гъсто населеният район в Индия и вторият най-гъсто населен град в света с население от около 14 милиона жители.
Индийската култура е уникална с това, че е една от най-древните (датира от 8000 г. пр.н.е.) и за разлика от много други се е запазила в много чист вид и до днес. Тя е съхранила традициите, докато е усвоявала нови обичаи и идеи от нашественици и имигранти, и е успяла да разпространи културното си влияние и в други части на Азия, главно в Югоизточна и Източна Азия.
Жените в Индия рисуват точка в центъра на челото, където според индусите се намира третото око. Тя се нарича бинди и се смята, че символизира мъдростта и ума на жената. В древността символът се е поставял със специална боя, съдържаща сандалово масло и пепел.
В индийската култура всичко е символично, всичко е метафора. Украсявайки видимото, материалното тяло, индийците изразяват тъгата си по своята божествена природа. За много индийки красивата дреха е един от начините за поклонение пред бог. „Шрингар“ се нарича цялостната украса на индийката. Тя включва 16 атрибута, свързани с 16-те фази на луната. Традиционната индийска женска дреха се нарича „сари“ и буквално означава (и представлява) „парче плат“, което своеобразно се загръща около тялото.
Безспорно една от най-забележителните постройки в световен мащаб е Тадж Махал — мавзолей в гр. Агра. Комплексът е построен от император Шах Джахан на брега на река Ямуна, за да увековечи неговата любов към съпругата му Мумтаз Махал. Мавзолеят е строен в продължение на 17 години, като в изграждането му са участвали 20 хиляди души, сред които най-добрите зидари, скулптури, занаятчии и краснописци от цяла Индия, Иран и Турция. Легенда гласи, че след завършването на Тадж Махал майсторите са били ослепявани или убивани, за да не могат отново да създадат подобна красота. Прославен с величествена архитектура и изящество, той се причислява към най-величествените постижения на човечеството и е неизменна част от списъка на най-големите чудеса на света.
Легенди се разказват и за „Долината на цветята“ — национален парк в Индия, който заема площ от 8750 хектара и е обитаван от множество редки животни — снежният леопард, черната азиатска мечка, баралът (хималайски син овен) и др. Прекрасна гледка представляват различните видове цветя, украсяващи Долината. През 2005 г. паркът е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.
Не можем да не споменем и индийската кухня, характеризираща се с традицията на умелото и изкусно използване на многото подправки и билки, растящи на местна почва. Индия е определяна като най-богатата на разнородни подправки страна, а асортиментът от ястия, в които се влагат тези подправки, е невероятен.
Днешните земи на Индия са били заселени от хората в дълбока древност. Смесването на многобройните нашественици и заселници с местното население породило невероятно богатство от култури. Доказателство за това е и езиковата многообразие — в страната има два официални езика — хинди и английски, а всеки от 17-те щати има свой официален език. Най-широко използван е основният официален език — хинди.
Немалко индийци избират България за продължаване на своето обучение или за развиване на бизнес, а все повече българи преоткриват големите възможности за реализация, които предоставя тази прекрасна страна. Ако имате нужда, ние можем да ви предложим професионален превод от хинди на български език и от български на хинди на изискваните документи — например дипломи и сертификати, свидетелства за съдимост, удостоверения за брак и др., на много добра цена и в разумни срокове.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация