Израел е една от новите държави на картата на света, намираща се в Близкия Изток. Държавата е демократична парламентарна република. Създадена е на 14 май 1947 г. с решение на ООН. Израел е световен религиозен център, тъй като там се намират свещените места на три религии – християнство, юдаизъм и ислям. Макар и малка по територия, Израел е сред най-развитите и богати държави в региона.

Природата на Израел е екзотична и интересна. Повече зеленина има по Средиземноморието и в северните части на страната. Преобладават вечнозелени гори и храсти. С отдалечаване от Средиземно море обаче растителността става все по рядка и оскъдна. В източните части на страната в посока Мъртво море пейзажът е типично пустинен с традиционните жълтеникави и едноцветни нюанси. А в разположеното в най-южните части на страната Червено море има красиви коралови рифове, които правят гмурканията тук много атрактивно и интересно преживяване.
Израел е страна с много забележителности.
Най-големият град в Израел е Тел Авив. От 2003 г. Тел Авив е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Голяма част от града е разположена на брега на Средиземно море. Градът е модерният облик на Израел и един от най-важните бизнес центрове в страната. Тук са разположени най-големите бизнес сгради, търговски обекти и почти всички чуждестранни посолства в Израел. В Тел Авив се намира и един от най-големите университети за съвременни науки в страната.

Въпросът коя е всъщност столицата на Израел е доста деликатен. През 1980 г. Израел обявява за своя столица град Йерусалим, но световната общност не признава този град за столица на страната. За по-голямата част от държавите по света официалната столица на Израел и до днес е Тел Авив.
Град Хаифа е третият по големина в Израел. Разположен е на брега на Средиземно море и е най-голямото пристанище в държавата. Хайфа е известен като един от най-красивите градове в света. Прочутите бахайски градини, находящи се в Хайфа, също са включени в списъка на ЮНЕСКО. Комплексът включва разкошни паркове с растителност от цял свят, разположени на 19 нива поради терасовидния релеф на града, както и храм с позлатен купол.
Разположен на Западния бряг на Палестинската автономия, едва на 10 км. южно от Йерусалим, се намира град Витлеем — родният град на Иисус. Интерес за туристите представлява базиликата „Рождество Христово“, както и пещерата, в която според преданията се е родил Иисус.
Един от най-посещаваните от туристите градове е Назарет. За християните това е свято място, тъй като тук Иисус е прекарал по-голямата част от земния си път. В Библията многократно месията се споменава като Иисус от Назарет.
Малко хора по света не са чували за Стената на плача или както още е известна, „западната стена” в Йерусалим. Тя е един от символите на юдаизма и една от най-посещаваните забележителности в Израел. Стената на плача е наследство от Втория храм в Йерусалим, за който днес напомня само тя. Храмът е бил разрушен през далечния I век, но Стената на плача поддържа неговата святост и до днес.
На традиционната еврейска трапеза задължително присъстват кълцаната сельодка („форшмак“) и кълцаният пилешки дроб или пастетът от него. От супите популярни са и бульоните с галушки, фиде или крутони. От основните блюда предпочитание се отдава на сладко-киселото месо и ястията с пълнеж. Традиционни тестени изделия са канелените бисквити „земелах, медената баница „леках“ и различните видове щрудели.
Официалните езици в Израел са иврит и арабски, а днес там живеят над 50 000 жители с български произход. Предвид интензивните контакти между България и Израел на различни равнища, може да ви е необходим превод от иврит на български или от български език на иврит, например на удостоверение за раждане, свидетелство за съдимост, удостоверение от НОИ и НАП, пълномощни и др. В този случай просто се свържете с нас и ще получите качествен превод в разумни срокове, който ще отговори на всички ваши изисквания.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация