Пакистан обявава независимостта си 14 август 1947 г., като британската колония Индия е разделена по религиозен признак на два доминиона — Индия и Пакистан. На 23 март 1956 г. е провъзгласена Ислямска република Пакистан.

Ислямска република Пакистан е държава в Южна Азия, която със своите 165 милиона жители е шеста по население в света и втора по население сред мюсюлманските държави след Индонезия.

Любопитен факт е, че името на Пакистан е образувано от първите букви на имената на всяка от мюсюлманските области в бившата Империя на Индиите: П — Пенджаб, А — Афгания, К — Кашмир, С — Синд, ТАН - Белуджистан. На езика урду „пак” означава „чист“, така че като цяло името Пакистан означава „страна на истинските правоверни“.

От 1963 г. столицата на Пакистан е Исламабад. Той е един от най-зелените и най-добре планираните градове в Южна Азия и се счита и за най-чистия град в страната.
Интересна забележителност на града е джамията „Шах Фейсал”, която е и най-голямата джамия в Южна Азия и шестата по големина в света.

Карачи е най-големият и най-развитият в икономическо отношение град в страната.
Днес в градската агломерация на Карачи живеят общо около 14 000 000 души и по този показател градът е на 20-то място в света. Бизнесът и търговията в Карачи осигуряват близо 2/3 от националния доход на Пакистан. Местните наричат Карачи „Градът на светлините”, тъй като е винаги буден, жизнен и забързан.

Изключително колоритен е Старият град на Карачи, който представлява плетеница от малки търговски улички, осеяни с жилищни двуетажни къщи. Обикновено малкият частен бизнес се развива на първия етаж от домовете, а горният се обитава от многолюдни семейства. Навсякъде из стария град на Карачи може да видите пищни открити и покрити пазари. Обаче централната градска част на Карачи има съвсем различен облик и носи всички белези на модерния урбанизиран град.

Лахор е изключително красив исторически град в Пакистан. Най-голямата му архитектурна забележителност е кулата „Minar-e–Pakistan”, считана за национален символ на Пакистан. Лахор е известен още и като Градът на градините. А паркът Shalimar Gardens е наистина невероятен — изграден е по подобие на ислямския рай след смъртта, както е описан в Корана.

В стопанско отношение Пакистан се смята за предимно аграрно-индустриална страна. Отглеждат се предимно пшеница, ориз, захарна тръстика, памук, тютюн, картофи, цитруси, фъстъци.

В страната цените за чужденци са около 10 пъти по-високи от тези за местните граждани. В музеи, галерии и други публични места това е обявено официално.

Официален език в страната е урду, но се използват официално и други езици — пенджабски, синдхи, английски и белуджки.

Ако имате нужда, ние можем да ви осигурим професионален превод — при това на добра цена и в разумни срокове, от урду и английски на български език и от български на урду и английски език на Вашите документи, като например дипломи и сертификати, банкови удостоверения, свидетелства за съдимост, удостоверения за брак и др.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация