На днешната дата южната ни съседка празнува Деня на независимостта — освобождението от турското владичество през 1821 г. и създаването на независима гръцка държава.

Гърция (Ελληνική Δημοκρατία) е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Гърция е разположена на 131 958 кв. км.

На територията на Гърция се е развивала древногръцката цивилизация, която се счита за люлка на Западната цивилизация и за родина на демокрацията, европейската философия, литература и драма, редица математически принципи, първите монети и не на последно място — Олимпийските игри.

Приблизително 16,5 млн. туристи посещават страната всяка година, което е повече от жителите, които живеят в нея. Гърция е една от най-известните дестинации не само в Европа, но и в целия свят. За тези, които освен красива природа обичат и места с историческа стойност, тя е предпочитаната дестинация. Много слънце, топло море, кулинарни изкушения и древна култура посрещат всеки, който реши да прекара своята лятна почивка в страната.

Столицата Атина е известна като център на изкуството и философията. Най-известните забележителности тук са Националния археологически музей, музеят „Бенаки“, както и символът на града — Акрополът. От 1987 г. насам Акрополът е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Ако търсите богато на култура място за почивка, то остров Родос е правилният избор. Тук ще видите акропола на Линдос, храма на Аполон и Родоския колос, който е и едно от седемте чудеса на древността. В сърцето на Родос се намира Долината на пеперудите — защитена горска местност, която е дом на огромно многообразие от тези прекрасни пъстрокрили създания, които създават усещането сякаш сте попаднали в приказна гора.

За любителите на лазурните води, Корфу е една прекрасна дестинация. Този гръцки остров се намира в Йонийско море и бреговата му линия е цели 217 км.

Екзотичните плажовете на Халкидики ще ви отведат в чистите тюркоазени води на Егейско море. По крайбрежната ивица са построени кокетни бели вили, оградени от зелени градини. През лятото тук слънцето е гарантирано, а зимата е мека.

Основна туристическа дестинация в Гърция е Санторини, представляващ кръгъл архипелаг в Егейско море. Градът се намира високо в скалите, от където се открива прекрасна панорама към бреговата линия.

Метеора една от най-известните местности на Гърция. Единствено там може да видите стръмни и трудно достъпни скали, издигащи се на приблизително 400 метра надморска височина, по чиито върховете са построени величествени манастири. Най-старите манастири датират от 14-ти век. Местността Метеора става част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1988 г.

В гръцката кухня се преплитат ароматите на Средиземноморието с продуктите на балканската трапеза. Съвременната кухня на гърците включва задължително основните за тях продукти — зехтин, маслини, сирене, домати, патладжан, тиквички, босилек, билки, риба, зърно и хляб. Типично за основните ястия в гръцката кухня е комбинацията на сладки подправки с месо, като например добавянето на канела и карамфил в яхнии. Друг отличителен белег на гръцката кухня е силният аромат на ястията, постигнат с характерните за Средиземноморието риган, чесън, копър, лук, босилек, мента, дафинов лист и мащерка.

Не можем да не споменем една от емблемите на Гърция — танцът „сиртаки“, станал известен в цял свят от танца на Антъни Куин във великия филм „Зорба Гърка“.

При пътуване или престой в южната ни съседка може би ще имате нужда от преводи от и на гръцки език на документи за обучение и работа, удостоверение за брак, пълномощно, удостоверение за раждане, свидетелство за съдимост, съдебно решение и т.н. Изберете нас и получете качествени услуги на добри цени!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация