Великото Херцогство Люксембург е вътрешноконтинентална страна в северозападна Европа и е една от най-малките държави в света. Граничи с Белгия на север и запад, с Германия на изток и с Франция на юг.

В страната преобладава хълмистият релеф, който на север преминава в нископланински. Климатът е умереноконтинентален, с морско влияние. Средните януарски температури са между 0 и 2 °С, а юлските около 18 °С. Поради малката площ водното богатство не е голямо. Не север е идеално за ски и планински туризъм, а на изток се намира една от най-красивите лозови долини в Европа. И което е най-хубаво — столицата е отдалечена само на час с кола от всяка точка на страната.

Икономиката на Люксембург има индустриален характер. Херцогството се нарича още „Страна на стоманата и банките“. Основни търговски партньори са Германия, Белгия и Франция. Люксембург изнася почти 90 % от произведената продукция, като 2/3 от нея е стомана. Внасят се машини, нефт, въглища, кокс, зърнени храни и др.

Уважавана членка на ЕС, модел за международно банкиране и еталон за сравнение при почти всички изследвания на стандарта на живот, страната се радва на просперитет и богатство.

Столицата Люксембург неизбежно напомня за многовековното си минало. Градът е кацнал на върха на скала над равнините. Именно на тази скала в 963 г. е поставен първият камък от крепостта, която в течение на времето ще се превърне в град Люксембург. От 1995 г. старата част на града е под егидата на ЮНЕСКО. В края на XIX в. започва развитието на металургията. Днес Люксембург е голям промишлен, финансов и тьрговско-транспортен център. Той е третият по важност център на Европейския съюз след Брюксел и Страсбург. Седалище е на Съда на Европейския съюз. В старата част на града са известният „Площад на народите“, „Рибният пазар“, „Дворецът на великия херцог“, сградата на общината, катедралата „Нотр Дам“, Европейският център „Кирхберг“ и др. Столичният град е известен като „град на мостовете“, които заедно с виадуктите са 67 на брой. Тук е един от най-големите в Европа висящи мостове — „Рю дьо Трев“, висок 84 м.

Арден е най-северният и най-красивият район в цялото херцогство. Ветровити равнини, бързи реки, зелени плата и извисяващи се замъци правят района изключително популярен сред туристите.

Люксембургската кухня е подобна на валонската кухня в Белгия — много свинско и дивечово месо и сладководна риба, но се усеща и немското влияние в местните специалитети от типа на кнедли от черен дроб с кисело зеле.

Люксембург се посещава от над 1 млн. туристи годишно. Самият Гьоте твърди, че „... който не види лично Люксембург, никога няма да разбере неговата неповторимост“.

Люксембург е триезична държава. Официални езици са немски и френски, а от 1984 г. и люксембургски. Когато решите да посетите или да се установите в тази богата и красива малка държава и имате нужда от превод, просто посетете някой от офисите ни или се свържете с нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация