На 16 февруари Литва чества своя национален празник. На тази дата през 1918 г. във Вилнюс представителството на литовския народ — Съветът на Литва (Lietuvos Taryba) — провъзгласява независимостта на страната.

Република Литва (Lietuvos Respublika) е най-южната от трите балтийски държави, а също така и най-голямата и най-населената от тях. Литва първа обяви независимостта си от Съветския съюз и възвърна своя суверенитет.


Литва е индустриално-аграрна страна. Основни отрасли са машиностроенето, метало- и дървообработването, химическата, текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Със селско стопанство се занимава около 35 % от населението.


Около 7 % от площта на Литва е заета от над 3000 езера и блата, пръснати в източната и южната част на страната. На Балтийското крайбрежие са едни от най-големите естествени находища на янтар, който се използва в бижутерията.

Особената изразителност на местната природа, нейната спокойна красота и ненатрапчивост привличат в страната хиляди любители на спокойния отдих. Морските курорти, дюни, ледникови езера и грижливото отношение към природата пък създават на страната репутация на един от най-добрите в Източна Европа обекти за „зелен“ туризъм. Въпреки че Литва е сравнително малка страна, тя е изключително богата на забележителности.

Една от най-интересните забележителности на столицата на страната — Вилнюс, наричан по-рано Вилно и Вилна, е Старият град. В наши дни той е един от най-големите от този род в Европа и е основна културно-историческа забележителност на страната, като от 1994 г. e включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. За най-голяма забележителност в литовската столица се счита катедралният площад, където е разположена романо-католическата катедрала.

Вилнюс е определян като град на барока, тъй архитектурни паметници от този период тук има в изобилие. Естествено, църквите и храмовете са най-добрата визитна картичка на града — в нито един друг град в Източна Европа няма подобно струпване на великолепни старинни храмове на толкова малка площ. Изключителен туристически интерес представляват впечатляващите барокови дворци във Вилнюс — президентският дворец от ХІV век, дворецът Служко от ХVІ век, дворецът Радзивил от ХVІ век и др.

Един от най-древните градове в Литва е Клайпеда, който е известен и като голямо незамръзващо морско пристанище на брега на Куршския залив. Около Клайпеда е разположен уникален природен паметник – знаменитата Куршска коса, която представлява почти 100-километрова уникална пясъчна ивица с дюни и борови гори, която разделя морето от Куршския залив.

Образователният стандарт в Литва винаги е бил висок и литовците са добре образовани. Литва е на първо място в световната класация за конкурентоспособност по отношение на грамотността и в Европейския съюз по показателя за завършили средно или висше образование.

Вероятно най-популярният кулинарен специалитет на тази балтийска страна е студената супа от цвекло. Традиционни ястия са картофени палачинки и Cepelinai — картофени кнедли, пълнени с месо, извара или гъби. Както във всички балтийски страни, така и тук рибата, и особено херингата, също е предпочитана храна.

Около 84 % от населението са етнически литовци. Двете най-големи малцинствени групи са поляците, наброяващи малко над 6 % от населението, и руснаците — малко над 5 %.

Официалният език е литовският. Руски се говори почти навсякъде. Младото поколение владее английски на добро ниво. Използват се са също полският и до известна степен немският език.

Ако желаете да работите, учите или просто да посетите Литва вероятно ще имате нужда от превод от български на литовски език на лични и учебни документи, сертификати, удостоверения, медицински заключения и др. Доверете ни се!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация