На 28 ноември Албания чества своя национален празник — Денят на независимостта. На тази дата през 1912 г. в град Вльора водачът на албанското освободително движение Исмаил Кемали обявява независимостта на страната от Османската империя.

Албания е планинска държава в западната част на Балканския полуостров с излаз на Йонийско и Адриатическо море и нейните природни и културно-исторически забележителности тепърва ще бъдат опознавани и оценявани от чуждестранни гости. Днес Албания е модерна и отворена за света страна, която привлича все повече туристи. Територията на страната през различни исторически периоди е била част от Първото и Второто българско царство и там от векове живеят и хиляди българи, които са запазили своя език и обичаи.

Страната е предпочитано място за летен и планински туризъм — крайбрежната ивица на Йонийско море предлага едновременно много слънце, кристално чиста вода и неурбанизирана природна среда, а високите и непрестъпни планини са подходящо място за планинарите и търсачите на силни усещания.

Столицата Тирана е модерен и динамичен град. Повечето от старите и рушащи се постройки са били съборени в началото на 20-ти век и построени отново. В архитектурен план може да се забележи силното влияние на съседна Италия. Интерес предизвикват сградата на операта, главната джамия, часовниковата кула и централният площад, на който се намира паметникът на националния герой Скендербег, защитавал през XV в. албанските земи срещу османското нашествие.

Предвид добрите исторически и културни връзки между двете държави и приятелските отношения межди двата народа, немалко албанци избират да учат и работят в България, а българите — да посещават езикови курсове, да специализират в Албания или да развиват бизнес. В случай че се нуждаете от превод от албански на български език или от български на албански език на вашите документи — например дипломи за завършено образование, удостоверения за квалификация и стаж, брачни свидетелства, документи за започване на работа и т.н., доверете се на нашия опит и се възползвайте от професионалните ни услуги!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация