На 15 февруари Сърбия отбелязва своя национален празник — Денят на държавността, посветен на приемането на първата конституция на Сърбия през 1835 г.

Република Сърбия (Република Србија или Republika Srbija) е държава, намираща се в Югоизточната част на Европа. Основната част — 80 % от територията на Сърбия се намира на Балканския полуостров, а 20 % се намират в Панонската низина. Преобладаващият в страната климат е умерено-континентален. Планинският релеф на Сърбия е изпъстрен с множество каньони и пещери. Планинските области се отличават с малка плътност на населението и добре запазена природа. Страната е богата на води.


Сърбия има 5 национални парка — „Джердап“, „Копаоник“, „Тара“, „ Шар планина“ и „Фрушка гора“. Северната част и е заета от плодородната Войводина, където се отглеждат различни земеделски култури като пшеница, царевица, тютюн, коноп, зеленчуци, плодове, захарно цвекло и др.

Столицата на Република Сърбия и неин най-голям град е Белград. Градът е разположен в северната част на страната на мястото на вливане на р. Сава в р. Дунав.

Белград е пазител на богато културно и историческо наследство. За много от посетителите на столицата най-интересната атракция е известната „Скадарлия“ — бохемската улица, която още помни духа на велики сръбски поети, художници, философи и журналисти от романтичния XIX век. В града се намира най-голямата православна християнска църква в Европа — „Св. Сава“. Друг забележителен експонати е крепостта Калемегдан. Според исторически данни Калемегдан е част от крепостен град, датиращ от средните векове.

В сръбската столица се намира музеят на един велик откривател — Никола Тесла, който е етнически сърбин. Никола Тесла влиза в историята на световния научен прогрес със своите научни постижения в областта на електричеството и магнетизма.

Един от най-забележителните градове в Сърбия е Ниш, неслучайно наречен „градът на императорите“. Той е родното място на император Константин и на още 19 римски императора. Интерес за посетителите представлява Нишката крепост — сложен от архитектурна гледна точка и много важен културно-исторически паметник. Тя се издига на десния бряг на река Нишава, откъдето се открива изглед към район, населяван в продължение на повече от две хилядолетия. Друга местна забележителност е Националният театър в Ниш, основан на 11 март 1887. Това е един от най-старите театри в Сърбия.

Не можем да не споменем и Пирот — град и община, която се намира в югоизточната част на Сърбия. Градът има пъстра и многоцветна културна история и забележителни православни храмове и църкви, които са чудесен пример за средновековна сръбска архитектура.

Пирот е известен също и с традиционните си ръчно изтъкани килими от естествени материи и вълна, които могат да се видят и закупят в почти всички търговски обекти в града.

Туристически интерес представлява „Дяволският град“ (Дяволя Варос) — природна забележителност, разположена на южния склон на връх Радан, на десния бряг на Жълтата река в централна Сърбия. През 2002 г. правителството номинира Дяволския град за списъка на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Предстои ли ви пътуване в Сърбия, не пропускайте да се насладите на неповторимата сръбска скара — увияч, плескавица, кебапчета, вешалица, печени прасенца и др.

Официален език в страната е сръбският. Други използвани езици в местните общности са албански, унгарски, румънски и български. Официалните азбуки в Сърбия са кирилицата и латиницата. При пътуване или престой в западната ни съседка може би ще имате нужда от преводи от и на сръбски език на документи за обучение, работа, встъпване в брак, бизнес дела и др., като например пълномощно, удостоверение за раждане, свидетелство за съдимост, съдебно решение и т.н. Изберете нас и получете качествени услуги на добри цени!



Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация