Държавата Обединени арабски емирства (ОАЕ) е разположена в Югозападна Азия и поради стратегическото си географско разположение на южните подстъпи към Ормузкия пролив е важна транзитна точка в световния транспорт на нефт.
Обединените арабски емирства е съюз от 7 емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайм, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа. Според конституцията всяко от тях има свой държавен глава – емир. Изпълнителната, законодателната и съдебната власт са в ръцете на правителството. В страната няма политически партии и избори. Президентският пост се дава по традиция на емира на Абу Даби. Вицепрезидент е емирът на Дубай. В отделните емирства властта е наследствена.

Днес страната се нарежда на пето място в света по залежи на нефт и природен газ и е втора по икономическа стабилност в Близкия изток след Саудитска Арабия. Отворената икономическа система, инвестициите и свободното движение на капитали допринасят за финансовата стабилност, както и за поддържането на един от най-високите жизнени стандарти в света.
Климатът в ОАЕ е сух и горещ. През лятото температурите по крайбрежието надхвърлят 48°C. В края на лятото влажният югоизточен вятър, наричан шарки (на арабски: източен), често води до силни пясъчни бури.
Туризмът е сред най-бързо равиващите се отрасли. Страната предлага спокойни красиви плажове, разкошни оазиси, първокласни хотели и ресторанти, безкрайни възможности за шопинг и всичко това преплетено със завладяваща култура и екзотичен лукс.
Разбира се, като част от арабски свят и в ОАЕ има правила, които е препоръчително да се спазват: консумацията на алкохол е разрешена само в баровете и ресторантите; употребата му на обществени места или появата в нетрезво състояние на улицата може да доведе до депортиране от страната; неприличното поведение и фотографирането на арабски жени е строго наказуемо; по време на Рамадана употребата на храни и цигари на улицата също се счита за неуважително.    

Определяно като „Перлата на ОАЕ“, Дубай е най-популярното и екзотично емирство. Тук се намират някои от най-интересните инженерни творения в света като седемзвездния „Бурж ал Араб“ — построен във формата на корабно платно, изкуствения остров „Палм Джумейра“ — построен във формата на палма, най-високата сграда в света – „Бурж Халифа“ (825 метра).

Някои от традиционните арабски ястия, които задължително трябва да опитате, са хомус — паста от нахут, таббуле — дребно накълцани домати, лук и пшеница, гузи — агнешко с ориз и орехи.

Населението е приблизително 6 милиона, от които около 90 % са араби.    
Официален език е арабският, но широко разпространени са английският и руският.
В Арте.док можем бързо и с високо качество да преведем вашите документи или текстове от и на арабски език.

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Facebook Страница

Актуална информация