Германският отбор е един от най-успешните футболни национални отбори на света. Той е участвал общо седем пъти на финали за световно първенство, като е печелил световната купа три пъти — през 1954, 1974 и 1990 г.), а тимът печели сребърните медали през 1966, 1982, 1986 и 2002 г. С общо 12 полуфинала в турнирите за световната купа германците изпреварват по участия в полуфинали дори Бразилия. С изключение на световните първенства през 1930 г., когато се отказва, и през 1950 г.,
когато е извадена от състезанието поради Втората световна война, Германия е участвала на всички останали турнири за световната купа.
Германия е първата страна — действащ европейски шампион, която става и световен шампион (през 1974 г.)
Германският тим е единственият, който е играл на три поредни световни финала.
Бележити футболисти: Лотар Матеус, Юрген Клинсман, Мирослав Клозе, Франц Бекенбауер, Гюнтер Нетцер, Томас Хеслер.
Ако посетите Германия може да опитате небезизвестния хамбургер, чието име произхожда от Хамбург, вторият по големина град в Германия. Обикновено е направен от висококачествено говеждо месо, сервирано в хляб с различни подправки. По време на световните първенства по футбол консумацията на бира в Германия нараства многократно. А и не само там.
Сред най-популярните германци от по-ново време са автомобилният състезател Михаел Шумахер, манекенката Клаудия Шифер, тенисистката Щефи Граф и мн. др.        

Звездата на ПОРТУГАЛСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР по футбол изгрява сравнително късно на международната сцена. Португалците имат едва пет участия на световни и също толкова на европейски първенства.
През 1966 и 2006 г. португалците се окичват с бронзовите медали от Мондиала, като завършват съответно на трето и четвърто място.
Португалия се класира за Световното първенство в Бразилия, но възпитаниците на Пауло Бенто трябваше да минат през изиграването на бараж, след като не успяха да се преборят с Русия за първото място в квалификационната си група. На баражите португалците преодоляха коравия тим на Швеция след две победи, като Кристиано Роналдо отбеляза и четирите попадения за иберийците, печелейки персоналния сблъсък със Златан Ибрахимович. По стадионите в Бразилия португалците ще спорят с Германия, Гана и САЩ за място в елиминационната фаза на надпреварата.
Бележити футболисти: Фернандо Пейротео, Еузебио, Луиш Фиго, Бруно Алвеш, Рикардо Коща и, разбира се, Кристиано Роналдо.
Португалската кухня е повлияна от средиземноморската, смесена с атлантическата, и ползва подправките на бразилската кухня. Хлябът и зехтинът заемат основно място в нея. Високо ценени са ястията от морски дарове. Вината в Португалия са изключителни, като не може да не споменем марките Мадейра и Порто.
Най-известните португалци на всички времена са мореплавателите Фернандо Магелан и Вашку Да Гама.
 

Германия и Португалия безспорно са привлекателни дестинации както за туристите, така и за всички желаещи да развиват бизнес или пък да се установят за постоянно в тези страни. Така че ако имате нужда от превод на лични и фирмени документи от и на португалски или немски език— заповядайте при нас!

Категории въпроси

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация